Historiaa

Keskustan Mikkelin kunnallisjärjestö perustettiin 70 vuotta sitten

Keskustan kunnallisjärjestö perustettiin Mikkelin maalaiskuntaan 21.11.1948. Kunnallisjärjestö toimi ensin Maalaisliiton Mikkelin maalaiskunnan kunnallisjärjestönä, sitten Keskustapuolueen Mikkelin kunnallisjärjestönä kunnes vuonna 1982 nimeksi tuli Keskustapuoleen Mikkelin maalaiskunnan kunnallisjärjestö.

Poliittinen toiminta alkoi jo 1910-luvulla, kun Maalaisliiton paikallisosastoja perustettiin kylille.

Mikkelin maalaiskunnan ensimmäinen valtuusto valittiin 5.12.1918. Valtuustot olivat hyvin vasemmistovoittoisia 20-30 -luvun vaihteeseen asti. Maalaisliitto oli oikeiston vaaliliitossa 1950-luvulle asti.

Valtuuston pitkäaikaisimmat keskustalaiset puheenjohtajat olivat kunnallisneuvos Albin Asikainen (1931–48) ja maaviljelysneuvos Esko Pekonen (1957–93). Keskustalaisia vaikuttajia kunnallisjärjestön historiassa ovat olleet kansanedustajat Albin Asikainen, Esko Pekonen ja Sylvi Halinen.

Keskustan Mikkelin kunnallisjärjestön historiassa näkyvät Mikkelin ja sen lähikuntien kuntaliitokset. Vuonna 2001 yhdistyivät Anttola, Mikkelin maalaiskunta ja Mikkelin kaupunki. Haukivuori liittyi Mikkeliin vuonna 2007 ja viimeisimpänä Ristiina ja Suomenniemi vuonna 2013.

Kuntien yhdistymisen myötä yhdistyivät myös kunnallisjärjestöt ja organisoituivat yhdeksi Keskustan Mikkelin kunnallisjärjestöksi.

Kunnallisjärjestön tärkeimpiä tehtäviä on johtaa yhdessä valtuustoryhmän kanssa Keskustan kunnallispoliittista toimintaa Mikkelissä.

Kunnan talouden järkevä hoito on ollut Keskustan toimintaohjelmassa koko sen historian ajan. Vuoden 1977 kunnallisohjelmassa todetaan: ”Taloudenhoidossa on pidettävä lähtökohtana sitä, että verorasitus ei nousisi kohtuuttomaksi.”

Mikkelin vetovoimaisuuden kehittämiseen sisältyy niin kaupunkikeskustan kuin pitäjätaajamien kehittäminen ja lähipalvelujen säilyttäminen niissä.

Keskusta haluaa kehittää Mikkelin yrittäjä-myönteisyyttä. Yritysten lupa- ja kaava-asiat on hoidettava nopeasti ja yrityksiä palveltava sujuvasti, kuten jo 1970-luvun kunnallisohjelmassa todetaan: ”Mikkelin mlk:n on harjoitettava aktiivista maapolitiikkaa niin, että kunnalla on aina tarjolla kohtuuhintaista kaavoitettua maata sitä tarvitseville.”

Keskustan Mikkelin kunnallisjärjestö juhlisti 70-vuotista taivaltaan ohjelmallisilla jouluisilla päiväkahveilla 9.12.2018 Ihastjärven koululla.